Az orosz nagyi már Budapesten van!
SAJNOS AZ ÉTTEREM VÉGLEG BEZÁRT!
Igazi orosz nagyi féle ételek várnak rád Budapest elsô orosz ételbárjában Újlipótvárosban, a Margit híd pesti hídfôjétôl pár lépésre!
Megismerhetitek a mindennapok orosz
konyhájanak ízeit, házias finomságait.
Jelszavuk: “Van íz a vodkán és kaviáron túl!„
Kicsi hely, de mégis nagyszerű! Ha nem ismered az orosz konyhát, márpedig sokan nem ismerik, térj be ide!
A gyorséttermek elnyomásában nem is gondolnád mennyi pici ételbár létezik különböző nemzetek konyhájával, ahol még nem voltál és nem érezted az igazi gasztrokalandot.
Igen ez is egy kis gasztrokitérő, autentikus díszítésekkel ellátott kis hely tiszta és rendezett, igényes.
Népi motívumokkal díszített fal tökéletes egyensúlyban van a modern
bárszékekkel és designnal, amely a megfelelő színek használatának
köszönhető.
Ételbár jellegű, ami azt jelenti, hogy egyes ételeket a pultban láthatod és azonnal vihetsz belőle, de vannak olyan ételek is, amelyeket frissen készítenek mint pl. a töltött palacsinta.Megéri várni egy kicsit. Online is rendelhetsz tőlük, bizonyos körzetekben házhozszállítanak.
Homelapjuk http://babuskafood.hu/, ahol minden információ szerepel.
Az orosz hétköznapi konyha ételeit vonultatja fel, street food hangulatban. Az adagok bőven elégségesek, úgyhogy ha esetleg túlrendelted magad a maradékot készségesen elcsomagolják.
Ízelítő az elfogyasztott ételekből:Szoljanka leves:
A szoljánka (солянка) egy tartalmas orosz étel, egy hús-, hal-, vagy gombafőzet alapú sűrű, gazdagon fűszerezett leves.
A levest eredetileg селянка-nak, azaz szabadon fordítva falusinak (falusi levesnek) nevezték, amit a falu село
szóból származtatnak. A szoljánkának hígabb változata lehet leves, de
sűrű változatát egytálételként is fogyasztják. A szoljánka alapízében
savanyú, csípős, sós étel a belehelyezett savanyított uborka, olajbogyó,
kapribogyó, citrom, kvasz, sózott és marinált gomba eredményeképpen. A szoljánka tartalmazza a scsi
egyes komponenseit is (káposzta; tejföl; sós, savanyú uborkalé). A
húsalapú szoljánkához a húst elősütik. Kolbászt is tesznek bele. A
hal-szoljánkához főtt, sózott, füstölt vörös húsú halat használnak.
Mindenféle szoljánkába kell bors, petrezselyem, kapor. (Wikipédia)
Blini:
A palacsinta folyékony tésztából
készített, serpenyőben mindkét oldalán megsütött, tésztája ízesítése
szerint édes vagy sós étel. Általában valamilyen töltelék kerül rá, négyrét hajtják, vagy
feltekerik, esetleg tortaformát készítenek belőle és ilyenkor szeletelve
tálalják. Tölteléke szintén nagyon sokféle lehet a tájegységek
ízlésvilága szerint. (Wikipédia)
Orosz burgonyakarikák:
Burgonyakarikák kapros tejfölös szósszal leöntve, de igazán ízletes.
Kijevi csirkemell:
Egyfajta
rántott csirkemell egy "csavarral", mégpedig a belsejében lapuló
fűszeres vajjal. Igazi különlegessége és mindenképpen akkor az igazi,
mikor kettévágod csillogóan folyik ki a közepéből az olvadt fűszeres
vaj.
Szirnyiki:
A szirnyiki egy zseniális finomság, orosz túrófánk.
Az orosz
konyha egyik fontos és gyakran használt alapanyaga a túró. Sokféle
módon használják, de az egyik legismertebb és legkedveltebb túrós
fogásuk a szirnyiki, amely nemcsak Oroszország területén, de a szovjet utódállamok területén is elterjedt.
Kvasz:
A kvasz (oroszul: квас) szláv eredetű erjesztett gabonaital. Oroszországban nemzeti italnak számít, amit alacsony alkoholtartalma
miatt gyerekek is fogyaszthatnak. Magyarországon kevéssé ismert,
kereskedelmi forgalomban csak korlátozottan kapható. Ahol mégis
elérhető, ott ún. soft drink formájában, azaz alkoholmentes, szénsavas
üdítőitalként. Ezek az italok nem erjesztéses technológiával készülnek,
hanem aromaanyagok és szén-dioxid hozzáadásával.
Csak bevállalósaknak! Nem mindenki kedveli meg, többen vegyetek egyet, mert így nem vész kárba és megízlelitek ezt az érdekes italt. (Wikipédia)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése