Szögedi halászlé budai látképpel

Kétségtelen érdekes egy dunai helyszínen a Szegedi Halászcsárda (http://www.szegedihalaszcsarda.hu/) elnevezés, pedig nagyon is egyértelmű az oka:

Kifejezetten a Szeged környékére és a magyar konyhára jellemző hal- és húsételeket tálalnak elénk valamint "a fővárosban is eredeti, kihangsúlyozom, e-re-de-ti szegedi halászlét fogyaszthatunk. Ez  nemcsak technológiájában (passzírozva), de összetevőiben is az, hisz Szegedről érkezik a piros paprika, a Szeged melletti Fehér tóról származik a bele való ponty, és a Szegeddel közeli Makóról érkezik az önmagában is híres makói vöröshagyma, amelyek együttesen az autentikus ízek garanciái." 
Tanúsíthatom, hogy a Fehértói Csárdába (Szeged közelében) többször betértem már, de még egyszer sem csalódtam, ugyanígy a budapestiben sem.

A tulajdonos, Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, akinek célja a magyar és külföldi emberekkel megismertetni a szögedi ételeket.
Nevéhez fűződik hazánk egyik legrangosabb és legrégibb gasztronómiai fesztiválja, a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, mely alkalommal a Tisza mindkét partja megtelik ilyenkor, hisz az ország minden részéről több tízezer látogató érkezik.

 A Szabadság Híd és az Erzsébet Híd között találjátok a "Szegedi Halászcsárda" felirattal rendelkező épületet. Maga az épület kívülről nem tükrözi, hogy a belső tér mennyire autentikus, mennyire magyaros. A Dunára és a budai városrészre lenyűgöző a látvány, különösen ha lemegy a nap és felgyulladnak a városi fények. 
Amint eljön a jó meleg tavaszi-nyári idő a csárda teraszán, hűvösebb napokon az étteremben igazi cigányzene mellett a Duna parton fogyaszthatjuk el a messze földön ismert eredeti szögedi halételeket.
Nagyon népszerű helynek számít, nemcsak elhelyezkedése, hanem a hangulata, ételei miatt is. Ha be akarsz térni, akkor ajánlott asztalt foglalni előre, főleg a hétvégéken. A pincérek nagyon kedvesek és készségesek. 
Ajánlom a csárdát annak is, aki turistaként a pesti rakparton szeretne felfedezni egy nyugodt helyet és egy jót enni vagy csak egy jó limonádét elszürcsölni a nyári hőségben a csárda teraszán mélán bambulva a Gellért-hegyet. 





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések